Címlap A festésről

A festésről

Kérdések, válaszok, tanácsok

festés2

Módosítás: (2009. szeptember 09. szerda, 19:44)

 

Minőség

Mikor lesz jó minőségű a falfestés?

Ahhoz, hogy a falfestés az elvárt eredménnyel záruljon, jó alap, megfelelő anyagválasztás és gondos, szakszerű festés szükséges.

Módosítás: (2009. szeptember 09. szerda, 19:51)

 

Mikor festessünk?

Mikor a legalkalmasabb festetni?

Otthonunkat a mai anyagokkal ugyan az év bármely szakaszában kifesthetjük, ám erre a feladatra a nyári időszak a legideálisabb. A nyári meleg miatt hamarabb száradnak a falak, és a felújítási, festési munkával járó felfordulást is könnyebb elviselni.

Módosítás: (2009. szeptember 09. szerda, 19:51)

 

Fal állapota

Számít-e, hogy milyen a festendő fal állapota?

 

Természetesen fontos a festendő fal állapota, szerkezete. Új építésű ház esetén a frissen vakolt falra kerül a festékréteg, általában itt még szép simák, hiba és repedésmentesek a falak. Az anyagválasztáshoz minden esteben érdemes, ha tudjuk, milyen típusú a vakolat (mész, cement, gipsz, agyag, vályog) és mikor készült.

glettelés

Felújítás során az átfestendő felületen már van festékréteg. Az első és legfontosabb lépés hogy, milyen típusú anyagról van szó. Az enyves festék típust minden esetben el kell távolítani, mivel nem alkalmas az átfestésre. A diszperziós festékeknél meg kell győződnünk róla, hogy a régi festékréteg tapadása megfelelő-e.

Módosítás: (2009. szeptember 09. szerda, 19:51)

 

Festés után

A festés után tökéletes lesz-e a felület?

Amennyiben viszonylag új falfelületünk van, kevés munkával jár a fal felkészítése a festésre.
Régi falak esetében azonban több feladat hárul ránk a festés megkezdése előtt. A tapétát, régi festéket le kell kaparni, ez bizony hosszú és fáradságos munka. Glettel kijavíthatjuk az esetleges egyenetlenségeket. Miután a gelttelés teljesen megszáradt át kell csiszoljuk a felületet.
Az alapozófestéket pontosan, precízen kell felvinni ahhoz, hogy akár a legvadabb színeket is foltmentesen tudjuk felkenni. Az, hogy a festésnél hány réteg után tökéletes a fedés, a festék minősége és anyaga válogatja.

Módosítás: (2009. szeptember 09. szerda, 19:52)

 

Színválasztás

Milyen színt válasszunk?

 

Az, hogy kinek milyen színű lesz az otthona vagy annak bizonyos helységei természetesen az az egyéni ízlés dolga.

színpaletta

Természetesen a megrendelő ígénye, ízlésvilága fontos számunkra, viszont szobafestő gyakorlatunból megosztunk Önökkel néhány tapasztalatot, tanácsot.
A téma sokszínűsége miatt, ezt a részt egy külön menüpontban (A színválasztásról) tárgyaljuk.

Módosítás: (2009. szeptember 09. szerda, 19:51)

 

Tisztasági festés

Mi számít tisztasági festésnek?

A tisztasági festés lényege illetve fogalma, hogy a szokásosnál kevesebb festési munkával elérjük a tisztaság eredményét.
Ez általában két esetben adódik a munkánk során:

Az első eseteben, teljesen jó, szinte hibátlan az alap, mindössze "gurítani" kell a hengert. Fontos kritérium, hogy az alap és az új szín egyezik-e? Vagyis, nincs színváltás! Így úgy mond 1,5 réteg gurításával kitünő eredményt érhetünk el a festés során.
A másik lehetőség, amikor a falak ugyan nem megfelelő állapotúak, esetleg újak, tehát az előkészítés teljes áru javítás, vagy glettelés. Viszont ezzel szemben, a festésben nem kell eljutnunk a kész változatig, mert esteleg nem lehet tudni, a következő tulaj milyenre is akarja majd festetni...

Hozzátesszük, hogy a tisztasági festés soha sem lesz olyan korrekt felület, mint a festés!
Ha belegondolunk, hogy a poros falra alapvetően egy réteg festéket gurítunk, ami az idők porát megköti. Az a por valamelyest módosítja a színt is. Tehát ezáltal megfelelő alapozás nélkül a tisztasági festés, általában nem lesz teljesen tökéletes.

Módosítás: (2009. szeptember 09. szerda, 19:52)

 

Színes fal

Miért drágább a színes fal festése? színes festés

A színes falak festése a különféle színek elkülönítése plussz energiát követelnek. A színes sem lehet foltos a színes falaknál még precízebben kell végezni a festési munkálatokat.

Módosítás: (2009. szeptember 09. szerda, 19:52)