Címlap A színválasztásról A színválasztásról

Színválasztás

színek

Mint már említettem a színválasztás egy nagyon kényes téma, mert inden embernek megvan a maga ízlésvilága.
Viszont a színek játékával egy kisebb helység is tűnthet nagyobbnal a méreténél illetve a színekkel befolyásolhatjuk közérzetünket.

Sokan nem hisznek abban, hogy a színek hatással vannak hangulatunkra és hogy, érzelmi változásainkra milyen erős hatást gyakorolnak a környezetünkben lévő színek. Legtöbbször az olyan színösszeállításokat mondjuk harmonikusnak, melyek hasonló karakterű színekből állnak. Minden ember számára vannak és el nem fogadott (estelegesen gyűlőlt) színei, melyek erős hatást gyakorolnak érzékeinkre. A harmonikus környezet megteremtéséhez egy adott térben általában három-négy színt használunk föl. A nagy felületek (padló, fal, mennyezet) a legfontosabbak. Ezen felületek színének eldöntésénél (a szín kedvelésen túl)Nagyon fontosak a szoba illetve helység arányai, mérete, hiszen a színeknek térformáló szerepük is van.

A megfelelő színek kiválasztásánál fontos szerepet játszik a praktikum, illetve az elérni kívánt hatás. Kisgyerekes szülőknél például szerencsésebb, ha fehér fal, hiszen ezt könnyebb és főképp olcsóbb javítani, átfesteni, mint a kikevert színeket. Ha mégis színes fal mellett döntünk, fontos szempont lehet a szoba mérete, hiszen a világos színek tágítják, míg a sötétek kissé "összenyomják" a tereket.

Módosítás: (2009. szeptember 09. szerda, 20:39)