Címlap A színválasztásról

A színválasztásról

Színválasztás

színek

Mint már említettem a színválasztás egy nagyon kényes téma, mert inden embernek megvan a maga ízlésvilága.
Viszont a színek játékával egy kisebb helység is tűnthet nagyobbnal a méreténél illetve a színekkel befolyásolhatjuk közérzetünket.

Sokan nem hisznek abban, hogy a színek hatással vannak hangulatunkra és hogy, érzelmi változásainkra milyen erős hatást gyakorolnak a környezetünkben lévő színek. Legtöbbször az olyan színösszeállításokat mondjuk harmonikusnak, melyek hasonló karakterű színekből állnak. Minden ember számára vannak és el nem fogadott (estelegesen gyűlőlt) színei, melyek erős hatást gyakorolnak érzékeinkre. A harmonikus környezet megteremtéséhez egy adott térben általában három-négy színt használunk föl. A nagy felületek (padló, fal, mennyezet) a legfontosabbak. Ezen felületek színének eldöntésénél (a szín kedvelésen túl)Nagyon fontosak a szoba illetve helység arányai, mérete, hiszen a színeknek térformáló szerepük is van.

A megfelelő színek kiválasztásánál fontos szerepet játszik a praktikum, illetve az elérni kívánt hatás. Kisgyerekes szülőknél például szerencsésebb, ha fehér fal, hiszen ezt könnyebb és főképp olcsóbb javítani, átfesteni, mint a kikevert színeket. Ha mégis színes fal mellett döntünk, fontos szempont lehet a szoba mérete, hiszen a világos színek tágítják, míg a sötétek kissé "összenyomják" a tereket.

Módosítás: (2009. szeptember 09. szerda, 20:39)

 

Otthonunk színe

Melyik szín illene a mi otthonunkba?

A megfelelő szín kiválasztása többféle módon lehetséges. A legegyszerűbb, ha a falat a tér szerves részeként kezeljük, és színét az ajtók, ablakok, a padló és a padlószegély színéhez igazítjuk. Azt hozzátenném, hogy amennyiben ezt a módszert választjuk, előfordulhat, hogy a falé színe nem teljesen harmonizál a benne levő bútorokkal.
A másik lehetőségünk, hogy minden elemmel egyszerre számolunk, és a helyiségben található bútorokat vesszük alapul, majd a falakat a hozzáillő színűre festjük és csak ezek után jönnek a lakás kiegészítő elemei.
Ha belépünk egy lakásba, s végigjárjuk a helyiségeket, általában az első meghatározó élményt az előttünk magasodó falak látványa jelenti. Természetesen a falak és a mennyezet általában adottak, amik bizonyos kötöttséget is jelentenek.
Ám a megfelelő, profi színekkel elérhetjük a bennük rejlő adottságokat. Hiszen a tér arányai, fényviszonyai a falak megfelelő festése, tapétázása esetén teljesen megváltoztathatóak.

Módosítás: (2009. szeptember 09. szerda, 20:21)

 

Színkártyák

Színkártyákszínkártyák

A színkártyák segítségével könnyebben meghatározhatjuk otthonának színeit. Célunk, hogy a lehető legjobb eszközökkel és megoldásokkal segítsük elő ügyfeleink döntéseit.  Sokaknak nehezére esik a színkártyáról történő választás, hiszen egy kis minta nem igazán tudja visszaadni a szín igazi sajátosságait és intenzitását. A színkártyák esetében jó kiindulási pont a színkártyáról az eredeti elképzelésünknél egy leheletnyivel világosabb tónust választani, mivel a nagyobb felületeken a kiválasztott színek sokkal intenzívebbnek tűnnek, mint egy apró mintán.
Nagyon világos árnyalatoknál lehetünk egy picit merészebbek, hiszen a világos színek már önmagukban visszafogottak és halványak.
A színek és a minták többféle módon variálhatók, és ezek akarva-akaratlan kihatnak az érzelmeinkre. Ha lakásunkat jellegtelennek találjuk, a különféle színek megfelelő alkalmazásával életet vihetünk bele. A világosabb árnyalatú színek levegős, tágító tulajdonságai éppúgy közismertek, mint a sötétek meleg fészekhatása.

Módosítás: (2010. július 02. péntek, 10:33)

 

Színek hatása1

A színek hatása

•  Színes padló és mennyezet esetén a szoba alacsonyabbnak és szélesebbnek látszik.
•  Sötét oldalfalak és padló esetén a szoba hosszabbnak látszik.
•  A színes hátsó fal a bútorok kiemelésére alkalmas.
•  Ha minden felület egyforma színű, zárt teret érzékelünk.
•  Világos padló és mennyezet esetén magasabbnak tűnik a helyiség.
•  Ha a teljes helyiséget sötétre festjük, zárt és nyomasztó érzést kelt.
•  Függőleges csíkozású tapéta vagy festés magasítja a teret, a vízszintes pedig hosszabbnak láttatja azt.
•  Az apró minta semleges hatású, míg a nagyminta pláne, ha még intenzív árnyalatú is kisebbnek érzékelteti a teret.

Az optikai hatásokon túl a megfelelő szín kiválasztását befolyásolja a berendezési tárgyak nagysága és elhelyezkedése is. Napjainkban a megrendelők többsége már egyre több figyelmet fordít a színek élettani hatásaira is.

•    a zöld szín, pihentető és nyugtató hatással van ránk
•    a sárga könnyed, élénkítő
•    a narancs meleg, ünnepi
•    a vörös izgató
•    az ibolya csendesítő, nyugtató
•    a kék hideg, visszafogott

A fényviszonyokat minden színtervezés esetén figyelembe kell venni. A fényviszonyok legyen az természetes, avagy mesterséges fény megváltoztatják a kiválasztott szín árnyalatait.

 

festés1festés2 festés5festés5
festés4festés3

Módosítás: (2009. szeptember 09. szerda, 20:37)