Címlap Tapétázás

Tapétázás

tapétaA tapéta már régóta követi a mindenkori divatot és ez nincs másképp napjainkban sem.  A gyártók, forgalmazók által kínált tapéta választék szinte már néha túl bőséges, ami egyáltalán nem könnyíti meg a számunkra megfelelő tapéta kiválasztását. Otthonunk csupasz falait különféle korszerű technológiák alkalmazásával nagyon változatossá, divatossá tehetjük. Ennek egyik módja a tapétázás, ami hosszú évtizedek óta a kedvelt falburkolatok közt. Ha valaki napjainkban bemegy egy nagyobb tapétaüzletbe, bizonyára elbizonytalanodik a bőséges tapéta választék láttán. Tanácsot nehéz adni, hogy küllemre milyen tapétát válasszunk, ám az igénybevételtől függően, és a a tapéták tulajdonságainak figyelembevételével már könnyebb leszűkíteni a számunkra legmegfelelőbb tapétát. A tapéta lakásunk hangulatát teljesen megtudja változtathatja, legyen szó bármely helység "felöltöztetéséről". Az élénk színek, intenzív színtársítások, karakteres mintázatok, élettel teli hangulatot varázsolnak mindennapjainkba. A színekkel optikai csalást is véghez lehet vinni, például, hogy egy kisebb helység nagyobbnak tűnjön.

Papírtapéták


A tapéta választékban a papírtapéták melyeket a legrégebben alkalmaznak, s bár ma már korszerű technológiával készülnek, alaptulajdonságaik szinte alig változtak. A papírtapéták anyaga egy- vagy kétrétegű, azaz szimplex vagy duplex nyomott, mintás papír. Az egyrétegűek típus sérülékenyebb, könnyen szakadnak, ezért egyre ritkábban használjuk őket. Legegyszerűbb, minta nélküli változatukat alaptapétaként, nehéz tapéták alá szokták használni. Gyenge a kopásállóságuk, a falon könnyen sérül a felületük.
Sokkal erősebbek a kétrétegű papírtapéták, melyek színtartóak, nem moshatók. Közöttük egyre népszerűbbek az átfesthető, strukturáló adalékokkal kevert ún. fűrészporos papírtapéták. Benedvesítésüket követően mindegyik könnyen eltávolítható a falról.


Fűrészporos tapéta

A fűrészporos tapéta a legrégebbi, legelterjedtebb, legismertebb és ugyanakkor a legolcsóbb festhető tapétafajta, mely 20 és 30 méteres tekercsekben kapható. Az átfesthető tapéták elfedik a hajszálrepedéseket, tartófelületet biztosítanak, könnyen tisztíthatók. A fűrészporos tapéta nagyon strapabíró, amely már színes változatban is kapható.
Akár évente is átfesthetjük, de maximum háromszor utána érdemes lecserélni.

Mosható tapéták


A mosható tapéták igénytelenebb változatainál a kétrétegű papíralapra vékony műanyag festékréteget terítenek el. A felvitt festékmassza eltérő vastagsága miatt igen változatos a mintázatuk, tapintásuk lágy. Portaszító hatásúak, nagyon kíméletesen moshatók, sérülékeny, nehezen eltávolíthatók.


Vinyltapéták


Korszerű és tartós bevonó anyag a vinyltapéta. Papíralapú tapétafajta, ám erre már dörzsálló vastagságban kerül fel a műanyag filmréteg. Szimplex és duplex változatai is vannak, ezek közül természetesen a kettős papírrétegűek a tartósabbak. Jelenleg, a legfejlettebb tapétaféle.
Moshatóak, dörzsállóak. Könnyű az eltávolításuk. Vinyl tapéták felragasztásakor a falat kell ragasztóval bekenni, eltávolításakor pedig egyszerűen letéphetők a falról. Felületük mosható, viszont elég sérülékeny, az erős dörzsölést nem viseli el.
A vinyltapéták új generációja a selyemtapéta, melyet selymet utánzó technikával nyomnak. A selyemtapéták mosható, dörzsálló és nagyon tartós bevonatot adnak.

Textiltapéták

Ezek is papíralapú tapéták, amelyeknek felső rétege szövet-, vagy textilszálakból kialakított. Rendkívül tartós, erős bevonatot képeznek a falakon. Változatos szín és mintázatban kaphatóak, nagyon dekoratív hatásúak. Az ilyen tapétákkal lefedett falak moshatók, jól szellőznek. Portaszító, nem szívja be a füstöt. Felragasztásuk és leszedésük azonban elég bonyolult, ezért az ilyen burkolatok készítését jobb szakemberre bízni. A textiltapéta környezetbarát, elegáns megjelenést biztosít, kiváló hőszigetelő, ezáltal fűtési energia takarítható meg. A textiltapéta átereszti a légnedvességet, ezáltal a csempézett részek felett vizes helységekben is alkalmazható, bármilyen vizes bázisú festékkel átfesthető. Hangszigetelő tulajdonsága különösen alkalmassá teszi panellakások és vékony válaszfalú irodák, üzlethelységek burkolására.

Kedvező árával felveszi a versenyt a napjainkban használatos divatos tapétákkal.

Üvegszövet tapéták


Az üvegszövet tapéták, igen korszerű, tartós tapéta típus, melyeket még a rosszul szigetelt nedves falak sem károsítanak. Anyaga finom üvegszál, melyet különböző vastagságú fonallá sodornak, majd ebből a fonalból, változatos szövetstruktúrákkal szövik a különféle mintákat. szőnek. A mállásra hajlamos vakolatrészeket is szilárdan tartja, mivel rendkívül erős, szakadásra egyáltalán nem hajlamos. Viszonylag gyors előkészülettel megkezdhető a felületek áttapétázása. A fal kisebb repedéseit, hibáit önmagában elfedi. Az üvegszövet tapéták mintázatait a különféle szövésminták adják. Hátránya, hogy különleges ragasztót igényel, amit a teljesen letisztított falra kell felhengerelni. Az alapfelület, amelyre a bevonatrendszer felkerülhet, lehet új és régi vakolt felület, beton, cement alapú faforgács, gipsz és gipszkarton felület. Az üvegszövet gyártók az egyre bővülő piac és a kialakuló versenyhelyzet miatt, termékeik folyamatos továbbfejlesztésének útjára léptek. A fejlesztések, egyenletes anyagminőséget, széles és kifinomult termékskálát eredményeztek. Nehezen, illetve nem éghető, strapabíró, vegyszer és mosásálló, korrózióálló, repedésáthidaló, mérettartó anyagok. Többször átfesthető.

Módosítás: (2009. augusztus 29. szombat, 07:47)